A XIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság eredményei     MARIANUM Egyházi Iskolaközpont adott otthont a XIII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság felvidéki versenyének 2017. november 3-án. A Kárpátia Sport Polgári Társulás által szervezett versenyre, amely immár hagyományosnak mondható szép számban neveztek diákok Pozsonytól Ipolyságig. A Kárpátia Sport Polgári Társulás 2011-ben azzal a céllal alakult, hogy a felvidéki magyar iskolák részére sportversenyeket szervezzen, úgy belföldön, mint a határon túl, lehetővé tegye a felvidéki magyar diákok találkozását és kapcsolatteremtését más határon túli magyar diákokkal, továbbá feladatának tekinti a magyar nemzeti értékek ápolását és ismertetését a felvidéki magyar fiatalokkal, valamint az aranycsapat hagyományainak ápolását és terjesztését.


     Az idei év Aranycsapat Emlékév, melynek szellemiségével rendeztük meg versenyünket. Idősebb Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kezdeményezésére dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára 2017 április 1.-jén, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet.


     Ebben az évben versenyt hirdettünk asztalitenisz és sakk sportágakban. Az alapiskolások asztalitenisz versenye Szent-Péteren zajlott a Kossányi József Alapiskola és Óvodában, a középiskolások asztalitenisz és sakk versenyének pedig a MARIANUM Egyházi Iskolaközpont szolgált helyszínéül. Az ünnepélyes megnyitó az iskola tornatermében a magyar himnusz eléneklésével vette kezdetét. Vendégként üdvözölhettük Dr. Kőrösi Mária egyetemi docenst a Magyar Fiatalokért Díj kitüntetettjét Budapestről, Wichmann Tamást kilencszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok olimpiai második-és harmadik helyezett kenust, aki a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökségi tagjaként is találkozott a sportolókkal és sportvezetőkkel, Kű Lajost olimpiai ezüstérmes labdarúgót, az Aranycsapat Alapítvány elnökét, valamint Hidvégi Vincét Duna-Ipoly Sportegyesület ügyvezető alelnökét, Nagy Zsolt református lelkészt. A megnyitón tiszteletét tette PhDr. Knirs Imre és Keszegh Béla, Komárom város alpolgármesterei. A Michač Szilvia által vezetett megnyitó bevezetőjében Döbrentei Kornél, A Felhőfejes című versét Nagy Ferenc mérnök tolmácsolta. Ezzel a verssel is az Aranycsapatra emlékeztünk és tiszteletünket fejeztük ki zseniális középcsatárának, Kocsis Sándornak.


     A vers után az iskola igazgatója Madarász Róbert köszöntötte a vendégeket és beszámolójában röviden ismertette az iskola történelmét. Minden évben november 5-én, születésnapján emlékezünk Szent Imrére, melynek nevét az iskola kollégiuma is viseli. Vendégünk Dr. Kőrösi Mária beszédében kitért Szent Imre jelentőségére és küldetésére. A továbbiakban Szlatki Áron a Munka Utcai Alapiskola diákjának, a verseny résztvevőjének szavalatát hallhattuk, Roald Dahl Tanács a televíziózással kapcsolatban (fordította Varró Dániel) című versét mondta el.


     Kű Lajos az Aranycsapat Alapítvány elnöke köszöntötte a versenyzőket és beszédében kitért a verseny küldetésére, a nemzetegyesítés jelentőségére. Utána a helyi iskola tanulója Himpán Gábor Dominik Az már nem igaz című népmesét adta elő.


     Záró pontként Pallag György a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke köszöntötte a résztvevőket, beszélt a verseny küldetésének jelentőségéről, a verseny megnyitása után bemutatta a versenybírókat. Az asztaliteniszt Száraz István mérnök vezette a sakk bírái Olláry Péter mérnök és Gyurcsis Károly voltak. A megnyitó utolsó pontjában Nagy Zsolt református lelkész áldását adta a versenyre. Ezután elkezdődött a verseny, a vendégek pedig tiszteletüket tették a Szent András templomban ahol Lépes Lóránt segédlelkész Szent Imre tiszteletére mutatott be szentmisét, áldását adta úgy a versenyünkre, mint a vendégekre. Befejezésként a Szent Imre kollégium diákjai adtak kultúrműsort.


     Megköszönjük az iskola igazgatójának, Mgr. Madarász Róbertnek és Melicher Andrea tanárnőnek, hogy otthont adtak a rendezvényünknek, az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulásnak a szervezői munkáért, a támogatóknak és a segítőknek mindennemű segítségét, a média munkatársainak, hogy jelen voltak és tudósítottak erről a rangos eseményről, valamint valamennyi vendégünknek, hogy megtisztelték rendezvényünket.Az alapiskolások asztalitenisz felvidéki döntőjének eredményei:
Lányok:
1. Kiss Tamara, Czuczor Gergely AI Érsekújvár
2. Kőrösi Nikeletta, Döme Károly Alapiskola és Óvoda Izsa
3. Kovács Evelin, Kossányi József Alapiskola és Óvoda Szentpéter

Fiúk:
1. Laczkó Bálint, Alapiskola Kürt
2. Szabó Ferenc, Ady Endre Alapiskola Párkány
3. Illés Flórián, Katona Mihály Alapiskola Búcs

Asztalitenisz, középiskolás lányok:
1. Fehér Fruzsina Anna, Selye János Gimnázium, Komárom
2. Szigeti Fanni, Selye János Gimnázium, Komárom
3. Varga Judit, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta

Asztalitenisz, középiskolás fiúk:
1. Sóki Tamás, Ipari Szakközépiskola, Komárom
2. Beke Levente, Ipari Szakközépiskola, Komárom,
3. Bognár László, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta

Sakk, alapiskolás lányok:
1. Pivoda Réka, Eötvös Utcai Alapiskola Komárom
2. Klenkó Éva Borbála, Kováts József Alapiskola Bátorkeszi
3. Agszer Amélia, Szenczi Molnár Albert Alapiskola Szenc

Sakk, alapiskolás fiúk:
1. Viczencz Péter, Jókai Mór Alapiskola, Komárom
2. Csémy Pál, Kossányi József Alapiskola Szentpéter
3. Gyurícsek Szilárd, Jókai Mór Alapiskola, Komárom

Sakk, Középiskolás lányok:
1. Meliska Gabriella, Gimnázium Zselíz
2. Pavlus Lilla, Ipari Szakközépiskola Komárom

Sakk, Középiskolás fiúk:
1. Molnár Ernő, Selye János Gimnázium, Komárom,
1. Jakab Béla, Selye János Gimnázium, Komárom,
1. Jóba Árpád, Selye János Gimnázium, Komárom,     Végezetül, de nem utolsó sorban megköszönjük minden támogató hozzájárulását a versenyhez!

Képgalériánk itt tekinthető meg.

Pallag György, a Kárpátiasport Polgári Társulás elnöke


A polgári társulás bemutatása

A Kárpátia Sport Polgári Társulás, egy non profit szervezet, mely 2011 augusztusában az Aranycsapat Alapítvány szellemiségében jött létre Révkomáromban. A szervezet alapszabályzatban lefektetett programja, hogy lehetővé tegye a felvidéki magyar diákok találkozását és kapcsolatteremtését más határon túli magyar diákokkal sportversenyek segítségével.

Bővebben

Fényképgaléria