A IX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság eredményei     A Kárpátia Sport Polgári Társulás a Selye János Gimnázium Aulájában 2013.október 25-én, immár 9. alkalommal nyitotta meg a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság felvidéki sporteseményét. A magyar tannyelvű alap és középiskolák diákjai sakkban, asztaliteniszben és kézilabdában mérték össze erejüket. A verseny házigazdája immár 5. alkalommal a komáromi Selye János Gimnázium volt.

     A versenyre több meghívott vendég érkezett, többek között Kű Lajos volt válogatott labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke, Wichmann Tamás 9 szeres kenu világbajnok, aki tagja a Hallhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének, Ballai Attila a Magyar Nemzet sportrovatának vezetője, Dr. Horváth Lajos sportorvos az Aranycsapat Alapítványának tagja, Duray Miklós közíró a Szövetség A Közös Célokért elnöke, Elek László katolikus esperes, Csiba Zoltán református lelkész, Fejes Tibor Kárpátalja képviselője, Bukovszky János a szentpéteri Kossányi József alapiskola és óvoda igazgatója, Lelkes Zsuzsa volt válogatott nyárasdi kézilabdázó, Pint János a Csallóközaranyosi Kézilabda Klub elnöke, Knirs Imre az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés elnöke.

     Az ünnepélyes megnyitót Farkas Adrianna, a Selye János Gimnázium tanára vezette. A himnusz elhangzása után köszöntötte a megjelent vendégeket, majd tisztelettel megemlékezett Vlahy Jenő sportemberre, aki a naszvadi kézilabda megalapítója volt. Méltatta munkásságát, kitért sikereire és arra a példamutatásra, hogy betegsége alatt sem hagyta el a kézilabdát. Naszvadon róla nevezték el a sportcsarnokot. A közelmúltban távozott közülünk. Emlékét örökre megőrizzük és sikerei előtt tisztelgünk, melyet egy 1 perces néma csenddel ki is nyilvánítottunk. A vendégek bemutatása után a gimnázium diákjai rövid kultúrműsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Előbb a SZEPTAKORD együttes Misák Bence megzenésítésében adták elő a Varázs című költeményt. Az együttes tagjai Misák Bence, Korpás Réka, Seszták Katalin, Orosz Jonatán, Sági Judit. Majd Melecsky Kristóf szavalta Reményik Sándor Ige című versét. Végül Korpás Réka zoboraljai népdalt énekelt. Ezek után Kű Lajos köszöntötte a versenyzőket, és kitért rá, hogy a magyarországi döntőben már lesznek résztvevők a tengeren túlról is. Megemlékezet Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázóra, aki gyakran vendége volt a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság versenyeinek. Wichmann Tamás szintén köszöntötte a vendégeket, majd az „Értük szólt a himnusz” című könnyvel ajándékozta meg a verseny házigazdáját, a Selye János Gimnázium igazgatóját, Andruskó Imrét. Duray Miklós méltatta a versenyt és sportszerű versenyzést kívánt minden diáknak. Ezek után Andruskó Imre a Selye János Gimnázium igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd megnyitotta a versenyt. A jelen lévő egyházi méltóságok, Elek László katolikus esperes és Csiba Zoltán református lelkész áldásukat adták a versenyre. Utolsó szó jogán Pallag György a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke üdvözölte a vendégeket és bemutatta a versenybírókat. Elkezdődtek a versenyek.

Sakk
Selye János Gimnázium – Aula
Versenybírók: Olláry Péter mérnök, Gyurcsis Károly
7 fordulós svájci rendszer a FIDE szabályok szerint, játékidő: 2x20 perc

     Az alapiskolások sakkversenyére 15 iskolából 48 versenyző jelentkezett. Több országos érmes helyezett is beült a táblák mögé. Az elsőséget végül is Csilizradványról Molnár Ernő a Koczán Mór magyar tanítási nyelvű alapiskola diákja szerezte meg. Második helyen Viczencz Péter a komáromi Jókai Mór Alapiskola, míg a harmadik helyet Jakab Béla a komáromi Munka Utcai Alapiskola diákja szerezte meg. Mindhárom sakkozó a komáromi sakk klub tagja. Az alapiskolás lányok versenyében az idei évben szintén Mészáros László tanítványai diadalmaskodtak Szencről a Szenczi Molnár Albert Alapiskolából. Simon Dóra elsősége így is meglepetés Hervai Szandra előtt, harmadik helyen pedig Pinke Andrea végzett Perbetéről, aki a Selye János Gimnáziumot képviselte.


Végeredmény:
Alapiskolás fiúk
1. Molnár Ernő, Koczán Mór MTA Csilizradvány, 6.0 pont
2. Viczencz Péter, Jókai Mór MTA Komárom, 6.0 pont
3. Jakab Béla, Munka Utcai alapiskola Komárom, 5.5 pont

Alapiskolás lányok
1. Simon Dóra, Szenczi Molnár Albert Alapiskola Szenc, 5.0 pont
2. Hervai Szandra, Szenczi Molnár Albert Alapiskola Szenc 4.5 pont
3. Pinke Andrea, Selye János Gimnázium Komárom, 4.5 pont

Középiskola

     A középiskolás fiúk versenyének színvonalát mutatja, hogy az első három kiemelt játékos országos szinten is komoly játékerőt képvisel. Végül az első helyen kiemelt Takács László a Dunaszerdahelyi Magángimnáziumból, aki nemrég tért haza mint szlovák válogatott a korosztályos európabajnokságról, csak a 3. helyet tudta megszerezni. Vörös Gellért a Selye János Gimnázium tanulója megvédte első helyét, míg Balogh Péter szintén e iskola tanulója lett a második. A lányok versenyén egyértelmű volt a Szenci Tomovics Evelin, a Szenczi Molnár Albert Gimnázium tanulójának első helye.

Végeredmény:
Középiskolás fiúk
1. Vörös Gellért, Selye János Gimnázium Komárom, 6.5 pont
2. Balogh Péter, Selye János Gimnázium Komárom, 6.0 pont
3. Takács Laszló, Magángimnázium Dunaszerdahely, 5.5 pont

Középiskolás lányok
1. Tomovics Evelin, Szenczi Molnár Albert Gimnázium Szenc, 4.5 pont
2. Szalai Klaudia, Selye János Gimnázium Komárom, 3.0 pont
3. Mészáros Zsuzsanna, Czeglédi Péter Református Gimnázium Léva 3.0 pont

Asztalitenisz

Alapiskola
Kossányi József Alapiskola és Óvoda Szentpéter
Versenybíró: RNDr. Bukovszky János

     Az alapiskolások asztalitenisz versenyére Szentpéteren, a Kossányi József Alapiskola és Óvoda sportcsarnokában zajlott. A versenyt az iskola igazgatója Dr. Bukovszky János vezette. A fiúk versenyében komáromi siker született, Kovács Álmos az Eötvös Utcai iskola tanulója maga mögé utasította Patasi Lászlót és Varga Ádámot akik a negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskolát képviselték. A lányok versenyét Varga Tibor tanár tanítványa Lévárdy Orsolya végzett az első helyen Kürtről a hazai Bukovszky Orsolya előtt. Harmadik helyen az érsekújvári Kiss Tamara végzett a Czuczor Gergely Alapiskolából.

Alapiskolás fiúk (6 Iskola – 20 résztvevő)
1. Kovács Álmos, Eötvös Utcai MTA Komárom
2. Patasi László, Pongrácz Ágoston Alapiskola Negyed
3. Varga Ádám, Pongrácz Ágoston Alapiskola Negyed

Alapiskolás lányok (5 Iskola – 11 résztvevő)
1. Lévárdy Orsolya, MTA Kürt
2. Bukovszky Orsolya, Kossányi József Alapiskola és Óvoda Szentpéter
3. Kiss Tamara, Czuczor Gergely Alapiskola Érsekújvár

Középiskola

Selye János Gimnázium – Tornaterem
Versenybírók : Száraz István mérnök, Varga Sándor

     A középiskolások versenyét idén is Száraz István mérnök versenybíró irányította, segítője Varga sándor volt. Úgy a fiúk mint a lányok versenyén a papírforma érvényesült, és Piatrik László Léváról a Czeglédi Péter Református Gimnáziumból, mint Anda Tamara Érsekújvárból a Pázmány Péter Gimnáziumból megvédték első helyüket.

Középiskolás fiúk (10 Iskola – 32 résztvevő)
1. Piatrik László, Czeglédi Péter Református Gimnázium Léva
2. Lehotka Péter, Pázmány Péter Gimnázium Érsekújvár
3. Molnár Viktor, Építőipari Szakközépiskola Ógyalla

Középiskolás lányok (4 Iskola – 12 résztvevő)
1. Anda Tamara, Pázmány Péter Gimnázium Érsekújvár
2. Polák Éva, Selye János Gimnázium Komárom
3. Szelid Dóra, Selye János Gimnázium Komárom

Kézilabda

Csallóközaranyos - Sportcsarnok
Versenybírók: Horváth István, Lelkes Zsuzsa

     Az alapiskolás lányok kézilabda tornájára, melyre négy csapat jelentkezett, a csallóközaranyosi sportcsarnokban került sor. A szervezők, élükön Pint János mérnökkel, a kézilabda klub elnökével, Horváth István edzővel és Lelkes Zsuzsa nyárasdi edzővel, mindent megtettek, hogy a verseny színvonalasan menjen végbe. Az ünnepélyes eredményhirdetést a Koczán Mór Alapiskjola és Óvoda igazgatónője Várady Kornélia vezette. Bevezetőjében kitért az iskola névadójára. Koczán Mór atlétikában, gerelyhajításban a stockholmi olimpián bronzérmet szerzett. Szintén megemlékezett, a nemrég elhúnyt, Vlahy Jenőre, a naszvadi kézilabda megteremtőjére. A végső győzelmet a hazaiak szerezték meg, Nyárasd csapata előtt. A magyarországi döntőbe az első helyezett mellett Kű Lajostól meghívástmeghívást kapott Nyárasd csapata is.

Alapiskolás lányok - résztvevők:
Csallóközaranyos
Nyárasd
Diósförgepatony
Nádszeg

Eredmények
Csallóközaranyos – Nyárasd 26 : 6
Csallóközaranyos – Diósförgepatony 24 : 8
Csallóközaranyos – Nádszeg 20 : 7
Nyárasd – Diósförgepatony 18 : 10
Nyárasd – Nádszeg 12 : 10
Nádszeg - Diósförgepatony 20 : 12

Végeredmény
1. Csallóközaranyos 70:21 6 pont
2. Nyárasd 36:46 4 pont
3. Nádszeg 37:44 2 pont
4. Diósförgepatony 30:62 0 pont

     Végezetül, de nem utolsó sorban megköszönjük minden támogató hozzájárulását a versenyhez, köszönet Andruskó Imrének és Édes Erzsébetnek a Selye János Gimnáziumból Komáromban, Bukovszky Jánosnak a Kossányi Jźsef Alapiskola és Óvodából Szentpéteren, a Csallóközaranyos Polgármesteri Hivatalának Varjú Éva polgármester vezetésével, valamint a Madar Polgármesteri Hivatalának Édes István vezetésével, aki biztosítja a diákok útját a pécsi döntőbe.

Képgalériánk itt tekinthető meg.

Pallag György, a Kárpátiasport Polgári Társulás elnöke


A polgári társulás bemutatása

A Kárpátia Sport Polgári Társulás, egy non profit szervezet, mely 2011 augusztusában az Aranycsapat Alapítvány szellemiségében jött létre Révkomáromban. A szervezet alapszabályzatban lefektetett programja, hogy lehetővé tegye a felvidéki magyar diákok találkozását és kapcsolatteremtését más határon túli magyar diákokkal sportversenyek segítségével.

Bővebben

Fényképgaléria